onsdag 14 september 2011

Paleo-kost

Jag har blivit förkyld! Kan därför inte träna. Min 17-åriga son har troligtvis smittat mig, för han blev sjuk i helgen. Och är det inte typiskt så, att när man väl kommer igång med sin träning så blir man just förkyld. Hur kommer det sig? Väldigt irriterande.

Men på lite sikt tror jag att jag kommer hålla mig friskare. Jag minns att jag i stort sett aldrig var sjuk när jag tränade förr, och åt ungefär som jag äter nu. Fast då hade min kost inget namn, vilket den har nu! Paleo, eller stenålderskost.

Det är väl just den enda fördelen med att vara sjuk (om man orkar) att man kan läsa, och söka på nätet. Jag har nu hittat massor med länkar om just paleo, och många bra sidor på facebook. Jag har även både lånat och köpt böcker i ämnet. Och jag tror verkligen på det här!

Jag har till och med fått Andreas att tro på det, och vi fick det lite bevisat i helgen, att den här kosten är bra, för då han åt lite tårta och - han blev dålig i magen! Han tål förmodligen inte gluten, och jag tål inte mjölk, vilket både bevisar att, och gör att paleokost är perfekt för oss. Enkelt sagt så handlar det om att inte äta spannmål eller mejeriprodukter, och tänka på bra kött- och fettkällor. Och vill man gå ner i vikt så får man passa sig för att äta för mycket frukt och nötter. Man ska även undvika processad mat och tillsatser.

Nu kanske inte det här passar alla, men då tror jag att det mest handlar om vad man vill eller inte vill försaka.  Nu har ju vi matallergier (man kan ju undra hur det kommer sig, och andra allergier som bara ökar) men jag tror att de flesta mår bättre om de äter så här. Just nu är det mycket diskussioner i media om kost, och de pratar om olika studier som bevisar det ena eller det andra... Man kan ju testa själv. Ge din nya kost, vilken den än är, en månad och avgör sen om du gillar den eller inte. Då vet du ju själv. På Kostdoktorn.se (som i o f förespråkar LCHF vilket jag inte gör) finns en föreläsning som han gjort. Där ställer han en riktigt bra fråga: Är vi sjuka för att vi är feta (som vi blivit av kosten) eller är vi sjuka pga vad vi äter?

Jag började med en pulverdiet 1 augusti 2011 för att sen gradvis gå över till paleo (fast utan kokböcker just då) och nu har jag ätit paleo i ca en månad. Jag känner mig ganska övertygad om att vi blir sjuka pga maten, som dessutom gör oss feta, jästa och dästa. Sen tycker jag att det är upp till var och en att äta som man vill, men tanken är ganska hissnande. Förutom just idag, så känner jag mig mycket friskare och mår mycket bättre. Jag har inte hållit på så länge, så kroppen är inte helt van, men det går bara åt att bli bättre hela tiden. Även för Andreas.

Jag vägde mig idag bara på skoj, efter frukost eftersom jag inte har invägning idag… Men fram till och med idag har jag sedan 1 augusti gått ner 12 kg. Idag är det den 14 september 2011. Lägg det till att jag mår så mycket bättre…!

I Vetenskapens Värd i måndags var det en läkare som varnade för LCHF med att vi gick tillbaka till 60-talet med den kosten. Men vänta lite, hur feta osv var vi på 60-talet? Vore det inte bra att gå tillbaka till just 60-talet?!

***Tänk vad mycket man hinner skriva när man är hemma ensam och har tråkigt för att man är sjuk! :)***

Sen tror jag också att den här "nya" kosten som vi blivit rådda att äta sen 70-talet, eller när det nu var, har gjort att vi glömt vad maten vi äter verkligen innehåller. Kolhydrater till exempel finns inte bara i spannmålsprodukter. I grönsaker och frukt finns det ju också! Och naturligt utan process!

Jag tror också att kroppen har förmågan att producera det den inte får. Det är ganska allmänt känt att man kan försätta sig i Ketos = kroppen skapar själv kolhydrater, ketoner, för att man inte äter några alls. Jag tror att den kan vara samma sak med både kolesterol och fett. Ägg fick man ju inte äta för mycket av för en tid sedan just pga kolesterolet, men nu har de kommit fram till att kroppen minskar sin egen produktion av kolesterol om man äter för mycket. Tänk om det är samma sak med fett? Och att om man äter mer fett så blir det mindre blodfetter, som proppar igen blodkärlen? Mindre inlagring av fett i fettdepåerna?

Fast det ska vara bra fettkällor tror jag! Inte fett för fettets skull.

Om intresset finns så läs gärna boken Everyday Paleo av Sarah Fragoso. Jag läser den just nu Det är en kombinerad bok om bakgrunden till kosten, hennes historia, recept och träning. Än så länge tycker jag att den är bra. Jag har fler böcker, men har inte läst dem än. Sen finns det några länkar som jag hittat:

http://everydaypaleo.com/ (Författaren till boken's sida)
www.kostdoktorn.se (förespråkar mest LCHF, men ibland hittar man bra saker här)
http://paleodietlifestyle.com/ 
http://www.robbwolf.com/ (En av de första med denna diet/tanke)

...för att nämna några.
 

2 kommentarer:

 1. Spännande att du också käkar Paleo, jag är Paleo+mjölk sen i vintras och mår jättebra. Har du läst Mark Sisson på marksdailyapple.com? Minst lika inspirerande so Robb Wolf.

  /Cecilia

  SvaraRadera
 2. Hej! Vad kul att hitta en till Paleo-vän! :) Jag kollar in sidan nu, har inte sett den förut, så tack för tipset! Jag har sett några av hans böcker men inte undersökt saken närmare.

  Hur kombinerar du mjölken? Har du fler tips så tar jag tacksamt emot dem. Jag har bara hittat sidor från andra länder, främst USA, så det vore kul om det fanns nåt mer svenskt, eller närmare i alla fall. :)
  Anna

  SvaraRadera