onsdag 13 mars 2013

Information om paleo och vad man kan äta och vad man bör utesluta

Nu har jag kopierat min egen sida om paleokost, för det tål att upprepas. Vad innebär paleo? Vad äter man och vad äter man inte när man är paleo? Ibland behöver man återkomma till grundstenarna och upprepa saker så att man inte glömmer. Ibland behöver man göra en Whole30.
Jag märker att det är många, fler och fler, som frågar mig vad jag äter, här är svaret. :)


Paleokost

2011-09-17
Kopierat, och lite ändrat, från bloggen 56kilo eftersom jag håller med henne om detta, fast jag har tagit bort det som avser mejeriprodukter då jag inte kan äta det och det är inte paleo. Men det är väldigt välskrivet!Jag hade inte kunnat skriva det så bra själv, därför kopierar jag och editerar.:) Det som är kvar är det jag kan stå för själv:

Jag tänkte att jag skulle göra en liten sammanställning till varför jag gör de matval jag gör. Det finns en anledning till att vi är sjukare än någonsin i västvärlden och jag vet att kosten, livsstilen har stor del i det hela. Vi äter inte artegen föda (det vi är designade för) och vi äter processat, får i oss en massa ämnen som inte hör hemma i våra kroppar. Ny mat skapar nya sjukdomar! Vi belastar våra system långt mer än de är anpassade för.
Men detta innebär inte att min matfilosofi passar alla. Vi äger alla våra egna val och problem.
Varför äter jag Paleokost där spannmål inte ingår för det första?
- Jag håller mig mätt längre.
- Jag har ett jämnt blodsocker.
- Jag blir piggare.
- Jag behöver inte oroa mig för viktuppgång.
- Jag får inget sug efter sötsaker.
- Jag håller min mage lugn.

Spannmål:
Jag äter inte spannmål, jag tror inte att våra kroppar är gjorda för att bryta ner det ordentligt och det finns många allergier kopplade till dessa ämnen. Dessutom ökar spannmål ofta den glykemiska belastningen och jag får ett sötsug som tar flera dagar att bryta.

·       Det är ingen artegen föda, vi har inga anpassningar till att äta stora mängder spannmål. Jag ska till och med hårddra det och säga att det är ett gift för människan (se nedan)

·       Spannmål innehåller ofta gluten eller andra lektiner (växtproteiner) som tros öka risken för autoimmuna sjukdomar och är inte bra för tarmslemhinnan. Det är oerhört retande för människans kropp. Fytinsyra blockerar mineralupptaget i kroppen. Surdeg är då bäst, för fytinsyran bryts ner då!

·       Vi behöver inga fiber från spannmål, det räcker med det som finns i grönsaker, rotfukter och frukt. Äter man mindre socker och stärkelse så behövs mindre mängd fiber!

Soja
Sojan sägs vara en fullvärdig proteinkälla men det är inte helt korrekt då den inte innehåller metionin och cystein. Sojan har desvärre en mängd hälsomässiga nackdelar. Soja tycker jag kan användas som smaksättare då och då, inte som en del av basmaten. Den bör så långt det går undvikas.

·       Den är ofta genmanipulerad

·       Innehåller stor mängd xenobiotika (samlingsnamn för artfrämmade ämnen texlektiner, fytinsyra)

·       Omega 6 dominans (höjer inflammationen i kroppen)

·       Fytoöstrogener som kan leda till hormonella förändringar, sköldkörtelpåverkan.

Bönor, baljväxter
Bönor och baljväxter bör man undvika så långt det bara går. Tyvärr har det:

·       Omega 6 dominans

·       Fytinsyra

·       Lektiner

Fett
Ja detta fettet! Fett är inget farligt, inget vi blir feta av, det är inte orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar, i stället minskar det faktiskt risken för åderförkalkning och hjärt/kärlproblem. Höga blodfetter beror bla på en hög glykemisk belastning, dvs hur mkt fett som vår lever tillverkar pga allt överskotts-socker vi proppar i oss! Det fettet vi stoppar i oss (naturligt fett!) har i princip ingeting med att göra hur mkt fett som flyter i vårt blod.
Nu pratar jag naturligt fett, inga onaturliga fettsyror som finns i margarin och i många processade livsmedel som kakor, godis, m.m.
Mättat fett, fleromättat fett, enkelomättat fett låt oss äta av dem alla! Men i min matfilosofi så ingår inte att äta överdrivet med fett! Jag är inte rädd för fett, jag äter inga lågfettsprodukter men jag överdriver heller inte fettintaget.

·       Fett ökar upptaget av fettlösliga vitaminer som A, D, E och K

·       Fett sänker GI värdet, vi håller oss mätta länge!

·       Fett ökar vår ämnesomsättning och andelen fettförbränning.

·       Omega 3 och Omega 6 är essentiella fettsyror! Fast i västvärlden äter vi för mycket Omega 6 som bla finns i onaurliga källor. Vi äter däremot för lite Omega 3 och ofta är kvoten Omga 3/ Omega 6 dålig.

·       Är mättat fett farligt? Nej! Det finns inget vetenskapligt underlag som stödjer det! Bara sambandsstudier.

·       Vi har ätit mättat fett i miljoner år, konstigt att vi skulle bli sjuka av det helt plötsligt nu de sista 50 åren??

·       Kroppen består av mättat fett. Borde vi bli sjuka av något vi själv bestårav?

·       Många naturfolk äter stora mängder mättat fett och är betydligt friskare än oss.

·       Mättat fett stärker immunförsvaret och skapar inga obalanser i blodfetterna.

·       Mättat fett är stabilt, det oxiderar inte i kroppen och på så sätt höjer inflammationsgraden.

·       Mättat fett höjer det goda kolesterolet HDL

·       Vi har en liten magsäck som är anpassad för energität mat! Det är inte meningen att vi ska fylla ut vår mage med utfyllnad som inte ger oss långvarig energi! Mer fett i kosten, ju mindre och mer sällan äter vi (om vi inte stoppar i oss massa kolhydrater ovanpå det)

·       Kokosfett/kokosolja är mättat och innehåller otroligt många hälsomässiga fördelar! Det är det bästa fettet du kan äta. Men se till att det är en bra olja, och kallpressad.

Protein
Protein är livets byggstenar! Det ökar vår ämnesomsättning och människan är fullt anpassad till att äta animaliskt protein. Alla essentiella aminosyror finns i animalisk mat. Protein mättar länge och bra! Jag respekterar de som av etiska skäl inte vill äta kött dock. Helst ska det ju vara bra kött från gräsbetesdjur! Får djuren äta bra mat så får vi i oss bättre kött!

Grönsaker
Jag äter rikligt med grönsaker! Det finns många viktiga vitaminer/mineraler, antioxidanter och kolhydrater i grönsaker. Vi kan äta obegränsat av grönsaker i en Paleo kost. Ät gärna ekologiskt för att optimera näringsinnehållet och minska risken för kemikalier.

Frukt
Frukt innehåller också vitaminer, mineraler, kolhydrater och antioxidanter men innehåller tyvärr också stora mängder fruktos som är socker. Fruktos är extremt aptithöjande och har hög glykemisk belastning. (Tänk på djuren som fettinlagrar inför vintern med frukt!) Frukt är inget vi dör av men begränsa det till 1 omdagen eller undvik om du ska viktminska eller är sockerkänslig. Jag äter gärna frukt som lördagsgodis och även frusna eller färska bär!

Nötter
Nötter innehåller otroligt många bra mineraler! 1 dl blandade nötter per dag är jättebra för vår hälsa! Men även där får man hålla igen lite om man vill minska i vikt.

Mejeri
Mejeri är tyvärr inte artegen föda och det finns en hel del problem med vassle och kasein.
Vi har ingen fullständig anpassning till mjölkprodukter och det finns ju som ni vet många med laktos och mjölkprotein allergier. Jag är en av dem.
Det finns vissa studier som visar att kaseinet ökar risken för autoimmuna sjukdomar.
Stora mängder grädde, yoghurt och creme fraiche kan vara negativt mot vår viktminskning. Däremot är mejerifettet hälsosamt för oss! Det är en bra omega3-källa. Men inom Paleo äter vi inte mejeriprodukter. Man kan använda bra fett ibland om man vill, men jag undviker det helt.

Socker
Ja detta behöver jag knappt nämna. Socker är inte bra, för någon!
Personligen så väljer jag honung som sötning när jag ibland gör vissa sötade efterrätter. Det är naturligt åtminstone och jag äter hellre det än sötningsmedel och jag tycker det är gott ibland med söta saker!

Jag äter: Fågel, fisk, kött, ägg, grönsaker, morötter,palsternacka, nötter, frukt och bär flera ggr i veckan om inte varje dag.
Jag äter ibland: Sötpotatis, mörkt choklad, efterätter
Jag äter mycket sällan: Potatis och ris, men det händer
Jag äter aldrig: Riktigt bröd, pasta, godis, margarin, mejeriprodukter, spannmålsprodukter, sönderprocessade halv och helfabrikat.


Jag känner mig ganska övertygad om att vi blir sjuka pga maten, som dessutom gör oss feta, jästa och dästa. Sen tycker jag att det är upp till var och en att äta som man vill, men tanken är ganska hissnande. Jag känner mig mycket friskare och mår mycket bättre. Jag har inte hållit på så länge, så kroppen är inte helt van, men det går bara åt att bli bättre hela tiden. Även för Andreas.

Jag tror att paleokost är perfekt för oss människor. Enkelt sagt så handlar det om att inte äta spannmål eller mejeriprodukter, och tänka på bra kött- och fettkällor. Och vill man gå ner i vikt så får man passa sig för att äta för mycket frukt och nötter. Man ska även undvika processad mat och tillsatser.

Nu kanske inte det här passar alla, men då tror jag att det mest handlar om vad man vill eller inte vill försaka. Nu har ju vi matallergier (man kan ju undra hur det kommer sig, och andra allergier som bara ökar) men jag tror att de flesta mår bättre om de äter så här. Just nu är det mycket diskussioner i media om kost, och de pratar om olika studier som bevisar det ena eller det andra... Man kan ju testa själv. Ge din nya kost, vilken den än är, en månad och avgör sen om du gillar den eller inte. Då vet du ju själv.

På Kostdoktorn.se, som iof förespråkar LCHF (som är ganska nära Paleo, men tillåter mejeriprodukter) finns en föreläsning som han gjort. Där ställer han en riktigt bra fråga: Är vi sjuka för att vi är feta (som vi blivit av kosten) eller är vi sjuka pga vad vi äter?

Sen tror jag också att den här "nya" kosten som vi blivit rådda att äta sen 70-talet, eller när det nu var, har gjort att vi glömt vad maten vi äter verkligen innehåller. Kolhydrater till exempel finns inte bara i spannmålsprodukter. I grönsaker och frukt finns det ju också! Och på ett naturligt sätt utan process!

Jag tror också att kroppen har förmågan att producera det den inte får, eller minska produktionen om det blir för mycket. Det är ganska allmänt känt att man kan försätta sig i Ketos = kroppen skapar själv kolhydrater, ketoner, för att man inte äter några alls (vilket inte är så bra). Jag tror att den kan vara samma sak med både kolesterol och fett. Ägg fick man ju inte äta för mycket av för en tid sedan just pga kolesterolet, men nu har de kommit fram till att kroppen minskar sin egen produktion av kolesterol om man äter för mycket. Tänk om det är samma sak med fett? Och att om man äter mer fett så blir det mindre blodfetter, som proppar igen blodkärlen? Mindre inlagring av fett i fettdepåerna?


Om intresset finns så läs gärna boken Everyday Paleo av Sarah Fragoso. Jag läser den just nu Det är en kombinerad bok om bakgrunden till kosten, hennes historia, recept och träning. Än så länge tycker jag att den är bra. Jag har fler böcker, men har inte läst dem än. Sen finns det några länkar som jag hittat:

http://everydaypaleo.com/ (Författaren till boken's sida)
www.kostdoktorn.se (förespråkar mest LCHF, men ibland hittar man bra saker här)
http://paleodietlifestyle.com/

http://www.robbwolf.com/ (En av de första med denna diet/tanke)

...för att nämna några.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar