Alla är olika, vi kan äta olika på olika sätt, men inte på
samma sätt. Get it?
Jag kanske måste förklara lite tydligare. J Jag äter ju paleokost,
och tror på filosofin bakom den, att vi inte har anpassat oss för vissa saker i
vår moderna kost, och kan få problem pga det. Men jag tror att det finns
personer som faktiskt har anpassat sig. Jag tror att det finns två olika typer
av människor helt enkelt – de som tål vår moderna kost med mycket kolhydrater
och mjöl, och de som inte har anpassat sig till detta, varav jag är en.
Grupp nr ett kommer aldrig förstå problematiken för grupp nr
två. Jag har länge pratat om att jag inte kan äta socker, utan får ett otrolig sötsug
som jag inte kan kontrollera. En kompis hade som lösning att jag alltid skulle
ha godis hemma och äta ohämmat – då skulle jag trötta eftersom jag skulle bli
nöjd och det skulle inte vara ”förbjudet” längre. Jag försökte förklara att jag
då bara kommer äta upp allt, på en gång. Jag äter tills jag spyr, sen äter jag
mer. Jag kan inte ha nåt hemma.
Den här diskussionen kom vi tillbaka till flera gånger, utan
att hon kunde förstå mig.
Andra säger att man måste ”unna” sig nåt ”gott” då och då.
Visst. Det håller jag med om, men jag kan fortfarande inte äta en snickers
eller liknande, för då kan jag inte sluta. Dessutom vill jag inte stoppa i mig
det som snicker, och liknande godis, är gjorda av.
Men de som vill äta sånt – kör på. Om man inte har problem,
kör på. Men saken är den att det är jättemånga som faktiskt är som jag, och har
problem med detta. Och många vet inte om det, utan skyller på dålig karaktär,
eller nåt annat, när de raidar köksskåpen efter nåt ”gott” att äta, eller äter
barnens godis när de ha somnat.
För de som kan ladda med pasta, och trycka i sig en powerbar
efter, bra för er. Men tänk på att alla inte kan göra det, alla är inte som ni.
Det finns personer som jag, som är lite mer stenålders fortfarande, och får
många problem med socker och kolhydrater. För er funkar veckotidningarnas
diettips, ni har kanske inte heller haft så stora viktproblem eller liknande,
så dessa råd är dessutom riktade till er, inte till oss med viktproblem.
Förr oss andra så funkar LCHF och Paleo.
Samma sak med löpsteg, om man har problem så funkar det att
byta till pose eller liknande, men har man inte problem så fortsätt som
vanligt, om du inte i förebyggande syfte vill byta, eller bara för att bli
snabbare eller nåt annat. Men det är samma sak där, vi är alla olika, och olika
saker funkar för oss alla. Jag har hittat det som funkar för mig, både
kostmässigt och löpmässigt. Löpmässigt kommer det nog ta ett år till innan jag
är tillbaka på en bra nivå, sen blir jag äldre också. Men just nu har jag inte
samma ”flyt” i steget som jag hade 2004 och tiden däromkring, så det kommer ta
ett tag till. Men om jag ser bakåt på vilka problem jag har haft så är jag
otroligt nöjd, det gäller bara att komma ihåg att se bakåt ibland, och inte för
långt bakåt.
Om vi bara kan komma överens om att vi är olika, så tror jag
vi kan komma ganska långt. Om de som inte har problem med kosten, kan förstå
att det finns de som har problem – och tvärt om, så kanske diskussionerna kan
bli lite trevligare, även i pressen. Och diskussionerna kan bli lättare när vi
alla förstår, utan att man ska göra en hel redovisning om det, att vi alla är
olika.
Ta vete till exempel, jag tror många mår bättre utan, men
vissa kan äta. Här är en bra länk till just det: Vetekänslighet: http://tranastyrka.se/vete-vad-som-pastas-och-vad-man-vet/
Jag tycker att den allmänna diskussionen har blivit
trevligare, men vi har en bit kvar innan vi kan nås på mitten av slagfältet,
och det gäller båda sidorna i debatten, vi måste alla förstå att vi alla är
olika, det finns inte en sanning för alla.
Sen kan vi som äter Paleo och LCHF ändå tycka att de flesta,
om inte alla, skulle må mycket bättre om de åt som vi, och det tror jag också,
men om man börjar med att äta lagad mat från grunden och inte färdiga såser mm
så kommer man långt, och jag tror inte många kan argumentera emot det. Men där
kommer vilja in i bilden istället. Att vilja äta annorlunda än de flesta andra
är svårt, och att hålla på det bara för att, är ännu svårare. Lättare då för
oss som redan har matalleriger, eller kämpar med vikten.
Jag läste nånstans, som jag inte minns, att om bara så få
som 10% av oss äter ekologiskt och naturligt, så räcker det för att rädda oss
alla från naturförstöring. Man kan enkelt börja med nötkött, som är basvaran i
paleo: Hur man vet att köttet är bra: http://blog.paleohacks.com/7-ways-your-meat-isnt-paleo/
Det alla pratar om när det gäller naturförstöring och
nötkreatur är just det onaturliga sätt på vilket dessa djur föds upp idag, men
om man övergår till gräsbetat kött så uppstår inte naturförstöring. Jag köper
själv gräsbetat så ofta jag kan, men även jag köper kött på ICA, mfl ställen.
Men detta är något jag från och med nu kommer lägga mer fokus på, och sluta
köpa nötkött som är uppvuxet på spannmål. De är lika lite anpassade för den
födan, som de flesta av oss är. De får också gaser i magen och blir svullna. För
att inte nämna stressade.
Den stora frågan är hur man får tag i dessa varor. Det finns
lite gårdar här och där, som har gårdsförsäljning. Nästa vecka, hoppas jag, får
jag en leverans direkt till jobbet. Men sen ska jag ut och söka efter bra
ställen. Det kan ju bli en trevlig familjeutflyckt dessutom. J
Hej, du har en jättebra blogg, men måste säga att det är jättesvårt och jobbift att läsa texten när du har sån bakgrund!
SvaraRaderaTusen tack! Nu blev jag lite nyfiken på hur min blogg ser ut för andra... För mig är mitten, där texten är, vit, och på sidorna suddig skog längst en väg. Bild på hur bloggen ser ut för mig kommer i ett eget inlägg. Om den ser konstig ut måste jag fixa det. Tack för att du uppmärksammade mig på detta.
RaderaOch tack för att du gillar min blogg, jättekul att höra! :) Och välkommen hit.
Anna