söndag 24 november 2013

131124: fantastiskt gott bröd!!!

Ursprungsreceptet kommer härifrån: http://www.againstallgrain.com/2012/05/21/grain-free-white-bread-paleo-and-scd/
Jag gjorde såhär:
(Jag gjorde dubbel sats, så om man bara vill ha ett bröd så får man halvera.)
4,5 dl cashewsmör (ca 3,5 burkar från Kung Markatta)
8 ägg
3 msk honung (vill man ha det lite sötare så tar man 4 msk)
5 tsk äppelcidervinäger
1 dl mandelmjölk eller kokosmjölk. (den här gången tog jag kokosmjölk, men jag tror jag föredrar mandelmjölk - vilket är superlätt att göra själv)
1 dl kokosmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk havssalt
Det blir lite disk, men det är det värt. Häll upp allt cashewsmör i en stor bunke (jag fick byta ut den röda mot en större) Separera äggvitan från ägggulan (men släng inget! Allt ska användas)
Förbered formarna med att "smöra" in dem med kokosolja.
Förbered så mycket som möjligt innan du sätter igång, så blir det smidigt. Jag hällde upp kokosmjölken i ett glas och lade till honung (jag använde en vanlig matsked) och äppelcidervinäger.
Så här. Färdigt att hällas i vid rätt tillfälle.
Vispa ihop cashewsmöret och ägg-gulan så att det blir en smet. Häll sen i mjölkblandningen, och vispa igen.
Vispa sen äggvitan hårt. Blanda de torra varorna i en annan burk, med lock, och skaka om.
Äggvitan är klar. :)
I med torrvaror i cashewblandningen, och vispa ihop det.
I med äggvitan (som ska vara så fast att man kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ut, som på bilden, då blir brödet bäst) och vispa igen, tills allt är blandat.
In i ugnen på ca 150-160 grader i ca 40-45 minuter. Jag testade även att ha vatten i botten för att få ett ljusare bröd, men så mycket ljusare blev det inte, men det blev väldigt saftigt och gott. :D
Vilka fina!
Precis ut ur ugnen, efter 40 minuter. Den till vänster fick lite mer smet än den till höger, men det är ok.
Gu så gott! Med eller utan pålägg! Helt klart det godaste brödet hittills!

131124: lövbiffsrullader, minus rullader

Jag fuskade lite idag, och gjorde en snabbvariant av rulladerna. Jag stekte fyllningen för sig, och köttet för sig, och lade ihop allt på tallriken. Det blev jättegott!
Jag tog skinka istället för bacon, det blev mycket godare.


lördag 16 november 2013

131116: En snabb tillbakablick till 2011, en framgångssaga!

Idag vägde jag mig igen, och gjorde en jämförelse med min startvikt och mina mått då. Det är helt otroligt! Så här är resultatet fram till idag:

Vikt: -30,6 kg (från 98 - 67,4 kg)!!!
Byst: -16 cm
Under byst: -11 cm
Midja: -25 cm
Mage och höft: -20 cm
Rumpa: -16 cm
Vänster lår: -13 cm
Vänster knä: -7 cm
Totalt: -108 cm!!!

Den största förändringen jag har gjort är att helt lägga om kosten. Jag har inte kommit upp i nån större träningsmängd, som skulle kunna indikera på att jag har förbränt nåt extra, utan det är kosten, helt enkelt.

måndag 11 november 2013

131111: Ekologiskt eller närodlat?

Jag har tidigare alltid tyckt att närodlat varit viktigare än ekologiskt, om det som är ekologist kommer från, till exempel Holland. När jag hade läst följande artikel ändrade jag mig. Vi måste alla hjälpa till med att tänka på naturen.

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt

8 sätt att döda myter om ekologiskt

Du hör dem vid middagsbordet, på festen och i lunchrummet. Påståenden om ekologisk mat som inte verkar helt hundra. Problemet är bara att du inte riktigt vet vad du ska svara. Varsågod, här är dina argument.
 
1. Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet?
Du: Ekologiskt har inget med frakten att göra. Att vinet är ekologiskt betyder bland annat att vingårdsarbetarna slipper få hjärntumörer av bekämpningsmedlen som sprutas på odlingarna. Eller att rester av samma medel finns kvar i ditt vin, vilket är vanligt eftersom vindruvorna besprutas så extremt hårt.
Dessutom är det inte frakten som påverkar miljön mest vad gäller det vi dricker och äter. Det är hur det produceras, och då är ekologiskt ett superviktigt val, även om det skulle vara skeppat från Australien.

2. Din pappa: Men det är inte ekologiskt som är grejen - vi ska handla svenskt!

Du: Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer. Det slipper du bidra till när du köper ekologiskt. Du visar också att det finns en efterfrågan på ekologiskt, vilket kommer att leda till fler svenska ekojordbruk. För en bonde är det oftast mer lönsamt att satsa på ekologiskt, vilket kan rädda många svenska jordbruk som hotas av nedläggning.

3. Din granne: Det är alldeles för dyrt med ekologiskt!

Du: Det är den andra maten som är för billig.  Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning... Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.
Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor.  Vi slänger en tredjedel av maten - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle stuva om våra matkassar - med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.   

4. Din svärmor: Jag har hört att butikspersonal tar besprutade morötter och säljer dem som ekologiska. Efter hästköttskandalen och alla larm litar jag inte på någon!

Du: Om du vill minimera risken att bli blåst i matbutiken så är det just ekologiskt du ska välja. Ekomaten kontrolleras noggrannare än annan mat. Ekologiska gårdar, bagerier och fabriker får regelbundet både oanmälda och anmälda besök.  De som sköter kontrollerna är oberoende, och inte kopplade till den ekologiska märkningen.
Dessutom slipper du onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare i Krav-märkt mat. Alltså sånt som gör jordgubbsylten extra röd eller får guacamolen att smaka avokado fastän den knappt innehåller någon.

5. Den uppdaterade kollegan: Jag är skeptisk. Läste till exempel att ekologiska olivoljor innehåller rester av bekämpningsmedel.

Du: Jo, men samtidigt testades också o-ekologiska olivoljor och de innehöll betydligt mer rester. Den lilla detaljen skrev tyvärr inte så många journalister om. De förklarade heller inte varför de ekologiska olivoljorna kan innehålla bekämpningsmedel. Det beror på att gifterna kan förflyttas långa sträckor med vind och vatten. Rester av bekämpningsmedel finns i fjällsjöar, dricksvatten, ja till och med i regnet som faller över oss.
Kollegan igen: Fast testerna på barngröten då? Där hade jag förväntat mig att åtminstone den ekologiska gröten inte skulle innehålla giftrester.
Du: Testet på barngröt handlade om tungmetaller, som kadmium. Det finns inte bara i barngröt utan i det mesta som odlas i jorden. Kadmium är ett hälsoskadligt ämne som sprids av bland annat trafikutsläpp – och det kan ingen ekobonde styra över. Det är helt enkelt svårt att odla helt giftfri mat i en förorenad värld. Poängen med att ändå köpa ekologiskt är du bidrar till att mindre otrevligheter sprids i vår miljö, att färre lantbrukare dör av bekämpningsmedelsskador, att djuren har det bättre och att du och dina barn får i er mindre kemikalier.
Och när vi ändå pratar om kadmium kan det vara värt att veta att de o-ekologiska bönderna faktiskt tillsätter kadmium till sina åkrar när de använder konstgödsel och avloppsslam. Det är inte tillåtet på ekogårdarna.

6. Din farfar: Äh, lite skit fixar kroppen. Själv badade jag i DDT och asbest som barn och titta på mig – jag lever!

Du: Jo, du lever, men se dig omkring. Du känner säkert någon som drabbats av cancer. Eller har diabetes. Eller försöker få barn utan att lyckas. FN har nyligen konstaterat att det verkar som om en rad folkhälsosjukdomar kan vara kopplade till alla dessa små doser av kemikalier som vi får i oss under en lång tid.

7. Din bästis: Nåväl, jag har i alla fall besökt en ekologisk gård. Och det visade sig att ekobönderna kör mycket mer än andra bönder. Hur klimatsmart är det?

Du: Visst kör ekobonden mer traktor. Men konstgödsel som sprids i kemikaliejordbruken är en större klimatbov. I slutändan påverkar ekojordbruket och kemikaliejordbuket klimatet ungefär lika mycket. 
Men stirra dig inte blind på klimatet. Kolla på miljöpåverkan överhuvudtaget. Då vinner ekobönderna med hästlängder. De sprider inga bekämpningsmedel och ökar den biologiska mångfalden - sånt som också är livsviktigt. Visste du att forskningen visar att hotet mot den biologiska mångfalden är lika akut som klimathotet?
Planetens hälsa är ett finurligt, superhäftigt ekosystem där allt är sammanlänkat. Låter lite Avatar, men det är ju sant.
8. Din chef: Sorry, men ekologiskt funkar inte om vi ska mätta alla världens hungriga.
Du: Sorry, men du har lyssnat för mycket på industrin. Lyssna på världsledande forskare och experter istället. De säger att ”business as usual” inte är lösningen, utan att det är hög tid att kika på intressanta lösningar inom det ekologiska lantbruket. Du kan också lyssna på miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika som övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället. De får lika stora, eller större, skördar som tidigare men får bättre betalt och har lägre utgifter.
Dessutom produceras det redan tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan idag. Problemen handlar snarare om konflikter och vem som har makt över maten och jordarna. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är det att äta mindre kött.
 

lördag 9 november 2013

131109: vikten är rolig trots allt!

Dags för mig att viktrapportera. :)
Trots vad jag sagt om att vikten inte är viktig så har det aldrig varit så roligt att väga sig som nu! :D

Dagens vikt: 67,8
-0,6 sedan 3/11
-30,2 sedan 1/8-2011

Jag kör på med min lowcarb-paleo och det känns jättebra! Jag åt lite vindruvor igår, men de kändes jättesöta, och efter nån timme var jag vrålhungrig, så det kommer jag inte äta igen.

Lite mörk choklad ibland, och nötsmör.

Sprang 6,73 km igår, enligt schemat som Josefin plockade fram, men det var jättetungt! Försökte köra på i mitten som man skulle, men det gick inte fortare för det. Men det är ok. Jag kommer köra samma veckas träning även nästa vecka. Den totala tiden blev 52:45 med ett snitt på 7:50. Men jag tror att passet gav ganska mycket ändå, så nästa gång kommer det gå bättre.

Det känns helt annorlunda i kroppen nu, allt är mycket fastare och huden har liksom en annan struktur, jag känner mig mer tränad och kroppen mår mycket bättre. Ryggen är fortfarande känslig på morgonen, men känns ändå bättre.

Så här lite har jag inte vägt på ca 8 år!

onsdag 6 november 2013

131106: testade TL's blomkål i ugn

Min vän TL har kommenterat lite här på bloggen, vilket jag är jätteglad och tacksam för. Det är verkligen kul att få respons på det man skriver. :D
Hon tipsade mig även om blomkål i ugn, vilket jag tog tillfället i akt att testa idag, till ett recept ur - Åsas bok! :D
Thaikyckling, blir det idag.
Först steka kycklingen, sen grönsaker. Man kan ta vilka man vill, men vi tog zucchini, paprika, lök, wokgrönsaker och vitlök, enligt receptet.
Sen i med kokosmjölk och kycklingen, och låt puttra lite. I formen bakom är blomkålen som är gjord i ugnen.
Det här var så otroligt gott! Skiva blomkålen i cm-stora skivor, lägg i en form, ha på olivolja, salt och peppar. In i ugnen i ca 30 minuter i 175 grader. Tusen tack för tipset TL!
Servera med lite tomater. Suuuuuuuuuuuupergott!

131005: Andreas lagade mat

Min fantastiska och underbara man lagade maten idag. Även det från Åsas bok, som nog har blivit lite av en bibel här hemma. :)
Stekt nötrulle med sötpotatismos.
Som sagt, mycket vätska i köttet. Baconinlindade sparrisar. (Bacon en dag till)


Mästerupplägg.
Biffar, sötpotatismos, tomater, baconsparris och bea. Efter receptet "plankstek" - fritt tolkat. :D

131105: dagens löppass, intervaller

Kände inte alls för att springa, kände mig bara trött. Men tog mig ut enligt planen.
Sprang intervaller med joggvila emellan. Så långa intervaller jag orkade men det var jättetungt!
Nu kunde jag i alla fall ta i, och verkligen träna! Dagens pass blev som ett första "träningspass". Steget kändes bra, och jag fick till rätt känsla i bålen, men jag känner att jag är svag. Men nu är jag verkligen på gång! Det känns så skönt!

131104: lövbiffsrullader

Ännu ett recept från Åsas bok.
Stek champinjoner, bacon, lök och persilja
Bred ut dijonsenap på lövbiffen, och lägg röran på det, rulla sen ihop allt och fäst med tandpetare. Stek så att det blir en stekyta. Sen in i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader.


Bakad sötpotatis. Stick lite hål i skalen och baka som vanlig potatis, i ca 35 minuter i 200 grader.
Lite sparris till.
Jag tog bea på sötpotatisen. Det var supergott! Och första gången jag åt bacon på flera år.

131105: uppdatering viktbilder


Vägde mig i morse, trots att jag bara ska väga mig på lördagar. Jag vägde 67,8 kg.
 
Som jag sagt tidigare så är inte vikten så viktig, men det är svårt att komma ifrån att den är ett mätsätt, och ett mått på, för mig, framgång! :)
 
Till dags dato har jag gått ner otroliga 30,4 kg.
Det betyder att jag har 7,8 kg kvar till målvikt, om jag nu inte blir nöjd innan.
 
 
 
Den här bilden är från 2011-08-06 och jag vägde 98 kg! Det var fruktansvärt! Jag fick verkligen nog, och kände att det verkligen var dags att göra nåt åt min situation, för jag trivdes verkligen inte med mig själv.  Det var bara två kg från tre-siffrigt! Nog nu, gör om - gör rätt!
 
Denna bild togs igår kväll, 2013-11-05. Jag väger här 68 kg, vägde mig efter min runda. :)
 
Är det nån som vill ha en skrivare? Den funkar helt perfekt, men har inte wifi, och saknar även USB-kabel. Det är den i den vita påsen. :)

Lite posering. :D

Mer posering. Nu börjar även kroppen svara bättre på träningen, de är så skönt. Jag börjar trivas med mig själv igen. :D

lördag 2 november 2013

131102: Dagens bok-middag och lätt löprunda

Idag sprang jag samma runda som igår, men tillsammans med Marie. Jag tog det så lugnt jag bara kunde, medans Marie försökte hålla mitt (långsamma) tempo.  Jag sa att hon kunde springa i förväg, för att sen komma tillbaka till mig, och sen springa på igen.

När vi hade var nära slutet så körde jag på lite mer i nerförsbacken, mot Sågen, och sen ut igen på Gudöbroleden. Marie hade innan dess sprungit tillbaka till mig, så vid det här tillfället låg hon bakom. Hon tyckte att jag sprang jättesnabbt! Vad kul! För det kändes inte så. Hon sprang sen förbi mig när jag behövde pusta ut lite. Då kom jag på at jag kunde köra lite intervaller. Sagt och gjort, iväg bar det, och nu kändes det snabbt. Sprang förbi Marie och lekte att jag korsade mållinjen före henne, superkul! Sen fick jag stanna igen. Och så sprang jag ikapp henne igen, eller nästan i alla fall, för där tog krafterna slut.

Mitt problem med snabb löpning är att jag efter ganska kort stund känner att jag tappar kontroll över steget, och det blir nästan lite vobbligt. Så jag måste öva mer på intervaller, mer styrketräning. Jag gjorde samma styrkeprogram idag igen, som jag gjorde igår. Imorn blir det samma runda igen, sen ska jag börja ta i! Nu är det dags att släppa alla hjärnspöken. Om jag blir trött eller får ont nånstan - ja, då är det väl bara att stanna! Hur svårt kan det vara!?!
Dagens tid, löpning och gång. Det kändes mycket bättre idag än igår.
Dagens middag blev kycklingfajitas, men jag skulle direkt in i duschen efteråt, så jag gjorde om receptet lite. Istället för att grilla allt, utom kycklingen, så la jag allt i en ugnsfast form. Här på bilden är "pinnarna" i tomaterna, som jag skär bort.
I med allt i formen, kyckling, paprika, tomater och lök. Kycklingen har först legat i taco-krydda en timme (eller under min löptur).
På med färs oregano.
Blanda allt.
In i ugnen i ca 35 minuter på 175 grader. Voila!
Det blev lite vattnigt, både från kycklingen och tomaterna, så nästa gång kanske jag lägger allt på ett grillgaller istället. Funderar även på att testa denna rätt i crock-poten, det borde bli jättebra.
Och så bea till detta. :)
 

fredag 1 november 2013

131101: recept nr två ur Åsas paleobok, fläskfiégryta

Taggad till tusen är jag för att testa ännu ett recept ur Åsas bok. Det är så enkelt att laga mat ur den boken, för allt går att köpa här, och det är bara att göra som det står! Jag är ju van vid amerikanska böcker, och det är inte alltid så lätt att få tag på alla ingredienser här, och vissa rätter känns lite konstiga. Det är ju en annan kultur, trots allt. Och alla mått måste räknas om. Det är ju inga problem egentligen, men med Åsas bok blev allt så lätt. Och så gott!
Här ska det bli mat! .)
Tärna fläskfilén och stek. Min började naturligtvis koka... Jag måste verkligen ta mig ut till en bondgård och köpa riktigt kött, eller nån annan stans. Jag vill ju inte koka köttet, då hade jag tillsatt eget vatten.
Skär paprika, champinjoner och paprika och stek dem, utan köttet.
Oj då, bilden blev lite sned. .) Istället för soltorkade tomater, som jag inte gillar så mycket, tog jag några vanliga småttingar.
Bästa redskapet! Man klipper örter med den här saxen. Ner med persilja i grytan.
Och babyspenat, dijonsenap och buljong.
Krydda med salt och peppar
Till detta ska det bli broccolimos/puré. Den kokas bara upp, sen ner i bunken för att mixas med persilja och olivolja. Sen krydda med salt och vitpeppar.
 
Och så här blev det! Så himla gott! Ingen bea idag. ;)